Lorem ipsum is simply dummy text here.

Een uurhoekhoroscoop is in de astrologie een horoscoop die wordt “getrokken” om een antwoord te geven op een bepaalde vraag van een cliënt. Bijvoorbeeld: “Zal mijn onderneming succes hebben?” Uurhoekastrologie of vragenastrologie is ontstaan uit de oudste vorm van astrologie, de mundaanastrologie, die reeds bij de oude Babyloniërs werd beoefend. De Engelse astroloog William Lilly bestudeerde onder meer het werk van Guido Bonatti en legde de regels van de uurhoekastrologie vast in zijn invloedrijke werk ‘Christian Astrology’ uit 1647. Moderne uurhoekastrologen als Karen Hamaker en Derek Appleby baseren zich nog steeds op zijn bevindingen.

Wat is het?

Het tekenen van de horoscoop gebeurt op dezelfde manier als bij een gewone geboortehoroscoop. Voor een bepaalde plaats (waar de vraag gesteld wordt) op een gegeven tijdstip (geboortemoment van de vraag) wordt een tekening gemaakt van het hemelgewelf vanuit een geocentrisch standpunt. Daarbij worden zon, maan en planeten, samen met een aantal vaste sterren op een cirkel geplaatst die de zodiak met de twaalf tekens voorstelt. Die standen kunnen astrologen terugvinden in efemeriden. Bij het interpreteren van zulke “uurhoek” gelden speciale regels die overgeleverd zijn vanuit de laat-middeleeuwse astrologiepraktijk. William Lilly wordt hierbij beschouwd als de belangrijkste figuur die de uurhoekastrologie heeft verfijnd en haar regels vastgelegd.

Het idee achter uurhoekastrologie

Zoals met andere vormen van astrologie vertrekt de astroloog vanuit het idee dat elk tijdsmoment uniek is, en dat bepaalde eigenschappen van dat moment uit de stand van sterren en planeten kunnen worden afgelezen. Uurhoekastrologie is heel wat zwart-witter dan bijvoorbeeld geboorteastrologie of vormen van psychologische astrologie die nu opgang maken. Bij uurhoek is het antwoord vaak “Ja” of “Nee” en is er weinig ruimte voor nuance. Als orakelmethode is het wel veel omslachtiger dan bijvoorbeeld geomantie of het opwerpen van een munt en ook moet er heel wat (astrologische) studie aan voorafgaan vooraleer je zelf een uurhoekhoroscoop kunt interpreteren.